Terug

Oranje waterpolomannen in de ‘flow’ op het OKT

Vorige / volgende:

De Nederlandse waterpoloërs doorlopen in ongekende vorm het OKT in Triëst. Na zeges op Spanje en Kazachstan werd ook Duitsland verslagen. De ploeg van Robin van Galen zegevierde in een spannend duel met 9-8 en is daarmee met nog twee poulewedstrijden te gaan verzekerd van minimaal de derde plek.

Waar de Kazachen nog relatief onbekend waren voor de Oranjemannen, hadden de Duitsers geen geheimen meer voor Nederland. Het afgelopen jaar speelden de landen vijf keer tegen elkaar. Twee keer won Oranje, twee keer won Duitsland. Op het laatste EK wonnen de Duitsers het duel om plek 11 met 7-9. Nu was het dus weer de beurt aan Nederland en dat scenario kwam uit.

De ontlading was groot. De eenheid straalde van het team af. “Mooi hè!”, zegt Frauenfelder. “Ook in het water zijn we zo gedreven en positief. We juichen bij elke balverovering. Onze verdediging is zo sterk. En wat keept Eelco fantastisch zeg”, is hij vol lof over zijn teamgenoten.

Bondscoach Robin van Galen zag ook naar tevredenheid hoe Oranje zich herpakte in de derde periode na die 6-4 achterstand. “Vroeger hadden we zo’n wedstrijd gegarandeerd verloren. Nu herstellen we ons. Dat is een groot compliment naar de ploeg. En je ziet dat dan ook discutabele momenten in ons voordeel uitvallen. Dat hoort bij de ‘flow’ waar je inzit als team.” Daar is ie dus; het woord ‘flow’ dat Van Galen sinds de gouden Olympiade in Peking niet meer in z’n mond nam naar de pers. “Ja, ha dat klopt. Maar zo voelt het echt. Tot nu toe spelen we zoals we willen en bereiken we steeds onze doelen. Het belangrijkste in de poulefase was dat we een goede uitgangspositie behaalden zodat we Hongarije ontlopen in de kwartfinale. Dat is na drie wedstrijden al gelukt. De tegenstander van vrijdag is nog niet bekend, maar dat zijn allemaal zware ploegen. In de huidige vorm maken we een kans.”

Een ‘man of the match’ wilde Van Galen niet aanwijzen. “Het is een absolute teamprestatie. We raken niet in paniek en doen geen gekke dingen. Iedereen is zo gegroeid de laatste tijd. Ook de nummers 11, 12 en 13 maken veel speelminuten. Dat was enkele maanden geleden bij het EK in Belgrado een ander verhaal. Zo houden we het tempo hoog en maken we de tegenstander kapot. Ik ben echt superblij met dit team.”

Captain Roeland Spijker loopt het langst mee in Oranje en kan zich niet herinneren dat hij op een groot toernooi drie keer achtereen heeft gewonnen. “En al helemaal niet van dergelijke tegenstanders. Dit is fantastisch!” jubelt hij. “We hebben zoveel energie als team, dat is mooi om te zien. Maar we blijven dit toernooi dag na dag benaderen. Morgen tegen Italië. Als je realistisch bent win je die niet, helemaal niet omdat ze thuis spelen. Dan spelen we donderdag tegen Zuid-Afrika die we normaal gesproken pakken. Zelfs als we iets rustiger aan doen. Dat is ons geluk. In de andere poule zal er dan nog vol gestreden worden om een goede uitgangspositie. Dan hakken acht dagen in acht wedstrijden er echt wel in.”

Bron: waterpolo.nl

Vorige / volgende: