Terug

Nederland naar halve finale op EK Curling

Vorige / volgende:

Na de goede start op het EK is de wedstrijd dinsdagochtend van het Nederlandse heren curlingteam tegen Hongarije winnend afgesloten (8-4), waarmee de mannen van coach Shari Leibbrandt hun ongeslagen status tot dan toe behielden. Na een sterke opening - met twee punten in het eerste end - ging de wedstrijd redelijk gelijk op tot het zevende end. Hierin werd een verpletterende 4-punter gescoord, waarna het Hongaarse verzet was gebroken. Vervolgens werd de partij slim uitgespeeld en was het tiende end overbodig.

Einde aan zegereeks ...
Later die dag speelde Oranje zijn een-na-laatste wedstrijd in de poulefase tegen Engeland, dat zich op dat moment met twee overwinningen in het midden van de ranglijst bevond. Alhoewel Hongarije nog redelijk eenvoudig aan de kant werd gezet (8-4), verloor Oranje met 4-6 tegen Engeland.

De mannen van Skip Jaap van Dorp verloren de hammer aan de zeer precieze Engelsen. En ook in het begin van de wedstrijd behielden onze Westerburen het initiatief, wat resulteerde in 0-2 voorsprong na twee ends. Deze waarschuwing had Oranje blijkbaar nodig om weer bij de les te zijn en scoorde direct in het derde end de gelijkmaker. Echter bleek deze bevlieging slechts van korte duur; de Engelsen counterden direct en het team van coach Shari Leibbrandt bleef moeite houden om tegen te scoren. Zodat uiteindelijk een verdiende overwinning van 4-6 op het scoreboard voor de Engelsen stond.

Gelukkig bleef Nederland alleen aan kop staan omdat Polen, nummer 2 van de ranglijst, van Letland verloor. Hierdoor had Oranje met nog een wedstrijd te gaan, woensdagmorgen om 08.00 uur tegen België, zich reeds geplaatst voor de kruisfinales op donderdag. Indien Nederland woensdag van onze Zuiderburen zou winnen, ging zij als nummer een deze kruisfinale in. Wat als voordeel had dat Nederland een wedstrijd minder dan de concurrentie hoeft te spelen.

... en toch op naar de halve finale!
Tegen onze Zuiderburen maakten de Nederlandse curlingmannen gelukkig geen fout (7-5). In een gelijk opgaand duel maakte Nederland het verschil in het zesde end. De Belgen waren in het vijfde end nog op een 4-3 voorsprong gekomen, maar zagen onze mannen een end later uitlopen naar 6-4. Die voorsprong kwam in het vervolg van de wedstrijd niet meer in gevaar.

Door deze overwinning is Nederland groepswinnaar in poule B. Hierdoor hoeft het geen extra kwalificatiewedstrijd te spelen voor de kruisfinale, die donderdagavond om 21:00 in Glasgow wordt gespeeld.

Vorige / volgende: