Terug

Hoe schaarste de waterpolomannen creatief maakt

Vorige / volgende:

In 2012 kregen de Oranje waterpolomannen te horen dat zij hun topsportprogramma als gevolg van het focusbeleid zonder subsidie van NOC*NSF moesten voortzetten. Oud-international Hans Nieuwenburg en coach Robin van Galen vroegen en kregen van de KNZB daarop de vrijheid om zelf een topsportplan op te tuigen. De uitgezette koers moet gestalte krijgen in Spanje en ertoe leiden dat de waterpolomannen gaan meetellen in de internationale top, te beginnen met kwalificatie voor de Spelen in Rio.

De koers die Van Galen – succesvol coach van de gouden waterpolovrouwen op de Olympische Spelen van 2008 - en Nieuwenburg hebben uitgezet kent een zakelijke en een sportieve component. Onder het motto ‘Volg je droom’ zijn de mannen op zoek gegaan naar sponsors, die zich tegen betaling ‘reisgenoten’ en ‘aandeelhouders’ noemen. Zij worden betrokken bij ‘de reis naar Rio’ en mogen als tegenprestatie deelnemen aan het ‘exclusieve leiderschapsprogramma’, dat bestaat uit presentaties van bekende figuren uit de sport, zoals  Pieter van den Hoogenband, Ton Boot en Gerard Kemkers. Voor particulieren is de ‘Club van 2016’ opgericht.

“Met deze creatieve, ondernemende aanpak zijn wij erin geslaagd ons budget in een jaar tijd eigenhandig te verdubbelen”, vertelt Hans Nieuwenburg. Van de KNZB krijgen we tot en met Rio 2016 circa € 150.000,- per jaar voor de A-selectie en de jeugd. Dit bedrag zijn we eigenlijk gelijk al kwijt aan salaris bondscoach, badwater, reizen, trainingskampen, toernooien, hotels et cetera. Kortom; het is bij lange na niet voldoende om een volwaardig topsportprogramma te kunnen draaien en tegelijkertijd ook nog aan de toekomst te denken.”

Zwangerschapszwemmen
De sportieve component bestaat uit het streven naar een ‘eigen’ Nederlandse speelstijl, gebaseerd op snelheid, creativiteit, techniek, passie en plezier. Het trainings- en wedstrijdprogramma dat daarbij past moet in Barcelona ten uitvoer worden gebracht. In Nederland zijn de voorzieningen namelijk niet optimaal. “In Nederland moeten de clubs zich aanpassen aan de gemeentelijke zwembaden. Zwangerschapszwemmen en aquajogging staan hoger op de prioriteitenlijst. De clubs kunnen dan om negen uur ´s avonds pas trainen. Dat is in Spanje wel beter geregeld”, vertelde Van Galen, die de waterpolodames in 2008 naar Olympisch goud coachte, aan de NOS.


Wereldstudentenspelen
Daarom is de samenwerking gezocht met professionele clubs in Barcelona en de Nederlandse Zakenkring aldaar. Vier van de spelers uit de A-selectie zijn inmiddels in een fulltime-programma in Barcelona ondergebracht en op weg naar Tokio 2020 is het doel alle selectiespelers daar onder te brengen. Maar het eerste doel is kwalificatie voor Rio. Dat begint met kwalificatie voor het EK in Belgrado januari 2016, waar de tickets voor het OKT worden verdeeld. Daarbij is behoefte aan het spelen van zoveel mogelijk hoogwaardige internationale wedstrijden en stages. Deelname aan de Universiade 2015, de Wereldstudentenspelen die van 3 tot en met 14 juli plaatsvinden in Gwangju (Zuid-Korea) past in dat streven, een toernooi datin het waterpolo sterk bezet is.


Olympisch goud
De initiatiefnemers leggen bij de uitvoering van hun plannen verantwoording af aan de KNZB, maar ze hebben veel bewegingsvrijheid gekregen. Nieuwenburg: “Al onze acties zijn er op gericht om niet alleen de huidige A-selectie, maar vooral ook de volgende generaties perspectief te bieden op deelname aan de Olympische Spelen. Zoals bekend deden de mannen voor het laatst in Sydney 2000 mee. Op de langere termijn streven we simpelweg naar het allerhoogste: Olympisch goud. Wij realiseren ons terdege dat wij dan zelf waarschijnlijk niet meer langs de badrand zullen staan, maar we willen wel een fundament gaan leggen waar onze opvolgers op verder kunnen bouwen richting de podiumplaatsen en Olympisch goud als ultieme bekroning.”

(Bron: Sport & Strategie / Foto’s: Beeldboot / Waterpolo.nl)

Vorige / volgende: