Terug

Media aandacht voor basketball en waterpolo

Vorige / volgende:
Woensdag 6 januari
Nederland klopt Georgië

In een zo goed als uitverkocht Hofbad in Den Haag won Nederland dinsdag de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Georgië met 13-9. Een kleine 1.000 toeschouwers zagen een sterk Oranje dat in de eerste periode snel een 3-0 voorsprong pakte. Die marge hield de ploeg van Robin van Galen de hele wedstrijd vast. Luuk Gielen (foto boven) werd topscorer aan Nederlandse zijde met drie doelpunten.

Lars Gottemaker bleef deze wedstrijd op de kant. De verloren wedstrijd van maandag (11-12) bezorgde hem gebitsproblemen. Pascal Janssen was in Den Haag zijn vervanger. Linkshander Gottemaker gaat overigens wel gewoon mee naar het EK.

Het was een fijne afsluiting van een intensieve voorbereiding op het EK die medio december begon. Via een sparringsweekend in en tegen Duitsland, een vierlandentoernooi in Turkije en een oefenserie met Georgië, zijn de Oranjeheren klaargestoomd voor het EK dat zondag van start gaat met de poulewedstrijd tegen Montenegro. Van Galen, die vandaag zijn contract bij de KNZB nog verlengde tot en met de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, blikt terug en kijkt vooruit: "We speelden beduidend beter dan maandag. We konden vooral onze snelheid goed gebruiken. Acht van de dertien goals scoorden we uit counters. Een goede laatste test voor het EK. Al met al hebben we een prima voorbereiding gehad. Af en toe kenden we een dipje, maar we gaan met vertrouwen naar Belgrado."

Bron: waterpolo.nl

Dinsdag 5 januari
Van Galen vier jaar langer bondscoach waterpoloërs

Robin van Galen heeft zijn contract als bondscoach van de waterpoloërs met vier jaar verlengd. Hij is nu tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020 aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) verbonden.

Van Galen tekende in 2013 een contract tot en met de Spelen van Rio. In de aanloop naar het EK waterpolo geeft hij aan dat hij nog niet klaar is met zijn werk. Van Galen wil met de waterpoloploeg de wereldtop bereiken.

"Het is heel mooi dat je nu echt verder kan bouwen in de komende vier jaar, voorbij Rio en richting Tokio. We boeken veel vooruitgang en zijn nu subtop van Europa. We moeten nog veel stappen maken. Ik ben blij dat ik dat af mag maken."

Het Europees kampioenschap staat van 10 tot en met 23 januari op het programma in het Servische Belgrado. Nederland is ingedeeld in groep A bij Montenegro, Spanje en Slowakije. De Europees kampioen kwalificeert zich voor de Spelen van Rio. Vier andere landen hebben nog kans op deelname op het OKT.

Bekijk hier de video

Bron: NOS.nl

Dinsdag 5 januari
Weg naar Tokio gaat voor waterpoloërs via Belgrado en Rio

Waterpolocoach Robin van Galen pakte in 2008 goud op de Spelen van Beijing met de waterpolovrouwen. Nu is hij bondscoach bij de mannen en is hij een nieuw traject gestart en die leidt naar de Spelen van 2020 in Tokio.

Van Galen tekende in 2013 een contract tot en met de Spelen van Rio. Vandaag verlengde hij zijn verbintenis tot 2020.

"Ik coach nu al 28 jaar, heb heel veel teams begeleid. Maar dit proces is toch wel een van de mooiste, omdat je vanaf de grond af iets kunt opbouwen. En de reis naar het uiteindelijke doel, dat geeft heel veel energie."

Belgrado eerste horde

Het uiteindelijke doel voor de ploeg van Van Galen ligt dus op de Olympische Spelen van Tokio, Rio komt te vroeg voor zijn team. Toch sluit Van Galen deelname aan de Spelen in Brazilie niet uit. Het Europees kampioenschap in Belgrado, dat komend weekeinde begint, kan een eerste stap zijn op weg naar Rio.

De beste twaalf landen kwalificeren zich namelijk voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Wel is Van Galen voorzichtig in zijn voorspelling.

"Ergens tussen plaats negen en zestien zullen we eindigen, dat is de verwachting. De top-12 is ons doel, de stap naar de eerste acht is nog te groot. Maar de verschillen zijn zo klein, dus als we goed spelen kunnen we negende worden, maar als we slecht spelen zomaar vijftiende of zestiende."

Bekijk hier de video

Bron: NOS.nl

Maandag 4 januari
Oranje onderuit tegen Georgië

De Nederlandse waterpolomannen zijn begonnen aan de laatste voorbereiding op het EK. Met een tweeluik tegen Georgië, een van de zestien EK-deelnemers, zet bondscoach Robin van Galen de puntjes op de i voordat zijn ploeg naar Belgrado afreist. Maandag liet Oranje zich in Eindhoven verrassen door de Oost-Europeanen van wie een week geleden nog ruim werd gewonnen op het vierlandentoernooi in Istanbul (14-9). In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion werd het 11-12. De winnende treffer viel in de zoemer.

Lees hier het volledige bericht

Bron: waterpolo.nl

Maandag 4 januari 
EK-selectie waterpolomannen bekend

Bondscoach Robin van Galen heeft de dertien spelers bekendgemaakt die van 10 tot 23 januari a.s. gaan deelnemen aan het EK Waterpolo in Belgrado (Servië).

Van Galen selecteerde voor het EK de volgende dertien spelers: Ruben Hoepelman (UZSC, keeper), Roeland Spijker (UZSC), Joep van den Bersselaar (UZSC), Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Ruud van der Horst (Polar Bears), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Luuk Gielen (Partizan Belgrado, Servië), Jesse Koopman (CN Sabadell, Spanje), Lars Reuten (CN Rubí, Spanje), Thomas Lucas (CN Mataro, Spanje), Robin Lindhout (CN Mataro, Spanje), Yoran Frauenfelder (CN Sant Andreu, Spanje) en Jorn Winkelhorst (CN Sant Andreu, Spanje). De begeleiding bestaat naast Van Galen uit Hans Nieuwenburg (assistent-coach), Ed van Es (teammanager) en Ross Watson (fysiotherapeut).

Lees hier het volledige bericht

Bron: waterpolo.nl

Woensdag 30 december
Nederland wint vierlandentoernooi

Het Nederlands waterpoloteam heeft het vierlandentoernooi in Istanbul gewonnen. De ploeg van Robin van Galen versloeg woensdagmiddag Georgië (14-9) en bleef daarmee ongeslagen. Eerder won Oranje ook van Roemenië (12-6) en Turkije (12-7). Alle vier de ploegen zijn in januari actief op het EK in Belgrado.

Lees hier het volledige bericht

Bron: waterpolo.nl

Dinsdag 29 december
Oranjeheren zetten Turkije opzij

Het Nederlands waterpoloteam heeft ook de tweede wedstrijd op het vierlandentoernooi in Istanbul gewonnen. Na de 12-6 zege op Roemenië was Oranje dinsdag met 12-7 te sterk voor Turkije.

Het gastland kon twee periodes bijblijven, maar na de rust klopte het team van Robin van Galen de Turken op snelheid. 

Woensdag speelt Oranje om de toernooiwinst tegen Georgië.

Bron: waterpolo.nl

Maandag 28 december
Nederland verslaat incompleet Roemenië

De Nederlandse waterpolomannen hebben de eerste wedstrijd van het vierlandentoernooi in Istanbul eenvoudig gewonnen. Oranje was maandag met 12-6 te sterk voor Roemenië.

Nederland stond na de eerste periode al met 3-0 voor en bouwde langzaam maar zeker aan een ruimere marge. De uitslag had nog een stuk hoger kunnen uitvallen, want Oranje speelde slordig en liet een aantal opgelegde kansen onbenut.

Bondscoach Robin van Galen was ondanks de overwinning niet helemaal tevreden met het vertoonde spel van zijn ploeg. “We moeten niet te veel waarde hechten aan deze uitslag, want Roemenië miste zes spelers die er straks op het EK wel bij zullen zijn. Tegen Turkije en Georgië zullen we scherper moeten zijn om te winnen. Maar we hebben nog twee weken te gaan om in vorm te komen. En daar moeten we deze wedstrijden voor gebruiken.”

Bron: waterpolo.nl

Dinsdag 22 december
Waterpolomannen winnen van Duitsland

De Nederlandse waterpolomannen zijn de voorbereiding op het EK in Belgrado goed begonnen. De ploeg van Robin van Galen won maandagavond in Duisburg met 10-12 van Duitsland. Oranje was de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar nam pas in de vierde periode afstand van de fysiek zwaar spelende Duitsers. In de laatste minuten kwam de zege van het Nederlands team niet meer in gevaar.

Robin van Galen was tevreden over het spel van zijn ploeg, maar zag ook nog genoeg verbeterpunten. "We haalden te weinig rendement uit onze man meer - 2 uit 7 - terwijl Duitsland 6 uit 7 haalde." Jorn Muller en Pascal Janssen maakten hun officiële debuut in Oranje. Van Galen: "Zij speelden zeer verdienstelijk mee. Goed dat zij kunnen aanhaken bij dit niveau."

Dinsdag speelt Nederland opnieuw tegen Duitsland in Duisburg. Aanvang 19.30 uur. 

Zaterdag 5 december 2015
Waterpolomannen oefenen voor EK in Eindhoven en Den Haag.

De Nederlandse waterpolomannen spelen in de aanloop naar het EK twee officiële interlands in eigen land tegen Georgië. Maandag 4 januari is het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven het strijdtoneel en de tweede ‘uitzwaaiwedstrijd’ is dinsdag 5 januari in het Hofbad in Den Haag. Beide wedstrijden beginnen om 20.30 uur. Oranje vliegt vrijdag 8 januari naar Belgrado, waar twee dagen later het EK begint met de poulewedstrijd tegen Montenegro.

Lees hier het volledige bericht.

Bron: waterpolo.nl

Maandag 19 oktober 2015
Speelschema EK Belgrado bekend.

De LEN heeft het speelschema voor het EK Waterpolo in Belgrado (10-23 januari 2016) bekendgemaakt.

Bekijk hier het volledige speelschema.

Bron: waterpolo.nl

Zondag 27 september 2015
Oranje als groepswinnaar naar EK.

De Nederlandse waterpolomannen hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor het EK in Belgrado. Oranje bleef ook in de zesde kwalificatiewedstrijd ongeslagen. Na de zeges in het eerste EK-kwalificatietoernooi in februari in Utrecht op Letland, Malta en Frankrijk, won Nederland zondag in Netanya (Israël) met 14-2 van het gastland.

Lees het volledige verslag op waterpolo.nl

Bron: waterpolo.nl

Woensdag 23 september 2015
'Al duurt het twintig jaar, we moeten meedoen om de prijzen.'

Als sportkoepel NOC*NSF begin 2013 de geldkraan dichtdraait, lijkt het lot van het Nederlandse heren waterpoloteam bezegeld. Flink afgezakt op de wereldranglijst en verstoken van het benodigde budget, is het een ploeg zonder toekomst.

Lees het volledige verhaal op Heldenonline.nl

Bron: HELDEN Magazine 

Woensdag 16 september 2015
'Robin van Galen maakt selectie voor EK-kwalificatietoernooi in Israël bekend'

De Nederlandse waterpolomannen spelen van 25 tot en met 27 september in Netanya (Israël) het tweede kwalificatietoernooi (EKT-2) voor het EK Waterpolo. Oranje neemt het achtereenvolgens op tegen Georgië, Litouwen en Israël. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor het EK, dat van 10 tot en met 23 januari 2016 wordt gehouden in Belgrado (Servië).

Lees het volledige bericht op knzb.nl

Bron: KNZB

Donderdag 3 september 2015
'Basketball aantrekkelijker maken in Nederland'

Vraag bondscoach Toon van Helfteren naar zijn verwachting van het Nederlands basketballteam op het EK en hij gaat terug naar een jaar geleden.

Lees het volledige interview op Heldenonline.nl

Bron: HELDEN Magazine

Dinsdag 18 augustus 2015
Robin van Galen: coach, ondernemer, predikant

Als coach van de gouden dameswaterpoloploeg van Beijing vergaarde hij (inter)nationale roem. Nu zet Robin van Galen (43) die bekendheid in om als boegbeeld de heren waterpoloërs uit het slop te trekken. Een portret van een bijzondere man en een bijzonder project.

Lees het volledige interview op Heldenonline.nl 

Bron: HELDEN Magazine

Vrijdag 14 augustus 2015
Basketball en Waterpolo: 'Geen verplicht nummertje'

De Nederlandse basketballers nemen begin september voor het eerst in 25 jaar weer eens deel aan het EK. De ploeg van coach Toon van Helfteren is druk bezig met de voorbereiding. Afgelopen woensdag versloeg men, onder toeziend oog van de Nederlandse waterpolomannen, de Amerikaanse basketballers van de University of Illinois met 81-54. Helden Online was erbij.

Bekijk het volledige sfeerverslag op Heldenonline.nl.

Bron: HELDEN Magazine

Woensdag 12 augustus 2015
Een kijkje in de keuken bij de Orange Lions

Wanneer de nationale basketballselectie thuis speelt, is een wedstrijd regelmatig uitverkocht. Maar bij het grote publiek is het team dat in september voor het eerst in 25 jaar weer op een EK staat nog niet zo bekend. Op weg naar het EK in Zagreb geven Kees Akerboom, Henk Norel, Arvin Slagter en Worthy de Jong aan Helden een kijkje in de keuken van hun team.

Lees het volledige interview met de spelers op Heldenonline.nl.

Bron: HELDEN Magazine

Vrijdag 7 augustus 2015
Interview Toon van Helfteren: 'Dit is een droom die uitkomt'

Thuis afspreken voor een interview doet Toon van Helfteren nooit. De basketballbondscoach is gesteld op zijn privacy. Bovendien: afspreken in een basketballzaal komt aardig in de buurt. Voor Van Helfteren is de sport een manier van leven. Of draai het om: leven is basketball.

Lees het volledige interview op Heldenonline.nl.

Bron: HELDEN Magazine

Donderdag 2 juli 2015
Nederlandse basketballers totaal onervaren naar EK

Bijna een jaar geleden plaatste het Nederlands basketbalteam zich voor het EK. Voor het eerst in 25 jaar. Woensdag begon de selectie aan de voorbereiding op dat toernooi. De spelers hebben geen idee wat ze moeten verwachten.

Lees het volledige artikel (inclusief video) op NOS.nl

Bron: NOS.nl

Zondag 28 juni 2015
Van Galen creatief met waterpolomannen

Van niks naar olympisch goud. Het lukte coach Robin van Galen met de Nederlandse waterpolovrouwen. Nu probeert hij dat ook bij de mannen.

Ze zijn nog in de race voor Rio en dat op zich is al knap. Want de mannen waren eigenlijk al opgegeven. Ze krijgen ook geen financiële steun van NOC*NSF. Dus moeten ze creatief zijn. En dat lukt.

Bekijk de video behorend bij dit artikel op NOS.nl

Bron: NOS.nl

Maandag 20 juli 2015
Universiade ‘onbetaalbare ervaring’ voor waterpoloërs

De Nederlandse waterpolomannen zijn bij de Universiade in Gwangju (Zuid-Korea) als negende (in een veld van dertien) geëindigd. De ploeg van bondscoach Robin van Galen speelde in de poule vier goede wedstrijden, maar twee slechte duels tegen Frankrijk en Italië hielden de ploeg buiten de kwartfinales. “Zonde”, oordeelde Van Galen. “We hebben onszelf tekort gedaan. Desalniettemin was het voor ons een onbetaalbare ervaring op weg naar ons grote doel: kwalificatie voor de Olympische Spelen.”

Lees het volledige artikel op waterpolo.nl

Bron: waterpolo.nl

Vorige / volgende: