Terug

Nederlandse curlingmannen schrijven historie

Vorige / volgende:

Europees kampioen, voor het eerst naar het Olympisch Kwalificatietoernooi en voor het eerst in 22 jaar naar het WK.

Met de 6-2 winst op Israël in de halve finale was het Nederlandse heren curlingteam woensdag al verzekerd van deelname aan het EK Curling op het hoogste niveau in 2017. Na een afwezigheid van slechts een jaar keert Oranje verdiend terug naar de zogenaamde A-poule. Daarna werd ook de finale gewonnen en als kers op de taart werd Oostenrijk verslagen in de strijd om een WK ticket! Deelname aan het WK betekent tevens een direct ticket voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi in december 2017.

De finale
De mannen van bondscoach Shari Leibbrandt begonnen vrijdag overtuigend aan hun EK-finale; na de winst van de hammer ontspon zich direct een tactisch steekspel. De Slowaken legden een guard voor het huis neer, waardoor de mannen direct aan de bak moesten en meteen lieten zien waarvoor ze naar Schotland zijn gekomen. Na de 1-0 score voor het Nederlands team wist Oranje ook het tweede end te controleren en kozen de Slowaken er uiteindelijk voor hun hammer mee te nemen naar het derde end. Ondanks het feit dat de Slowaken in het bezit waren van de hammer namen Skip Jaap van Dorp en c.s. direct het initiatief. Hierdoor liepen de Slowaken gedurende dit derde end continu achter de feiten aan en waren ze genoodzaakt hun laatste steen op te offeren; zij gaven de hammer weer terug aan Nederland (1-1).

Echter in het vierde bedrijf namen de Slowaken het initiatief en was Oranje uiteindelijk slordig met haar laatste steen. Hierdoor nam de Slowaakse Republiek een voorsprong van 2 punten (1-3). Tijdens het laatste end voor de pauze kwam Nederland direct en zeer overtuigend terug. Met maar liefst 3 punten nam Oranje een 4-3 voorsprong. In het daaropvolgende end leek Nederland deze reeks voort te kunnen zetten. Echter door een fantastische laatste steen bogen de Slowaken het Nederlandse voordeel om (4-4). In het zevende end hielden de Slowaken, ondanks Nederlands bezit van de hammer, hun vorm van het vorige end vast. En zat er voor Oranje niets anders op dan hun hammer weer op te offeren en met een punt genoegen te nemen (5-4). De Slowaken begonnen dan ook overtuigend aan het achtste end. Echter na de achtste steen bouwt Nederland een voordeel op. Dit voordeel breidde zich uit tot 3 stenen tot de laatste steen van de Slowaken. Met deze laatste steen weten zij helaas de schade tot een steen te beperken, waardoor Oranje haar voorsprong tot 6-4 uitbreidt.

De finale nadert haar climax en Nederland weegt haar kansen. Al snel blijkt dat Nederland ervoor kiest om de Slowaken slechts een punt te gunnen om zo de laatste steen in het laatste end in bezit te krijgen. En zo geschiedde. Met het laatste end voor de boeg komen de Slowaken terug tot 6-5 en heeft Nederland, met de laatste steen in bezit, een unieke kans op winst in de B-Divisie. Ook in het laatste end speelt Nederland erg berekenend en wordt iedere Slowaakse steen er uitgeveegd. Toch slagen de Slowaken erin, door een foutieve laatste steen van Oranje, de stand onverwacht gelijk te trekken en komt er een laatste, allesbeslissend end. Door de score van Slowakije heeft Nederland wederom de laatste steen. Ook in dit extra end herhaalt zich dezelfde strategie. En ditmaal weet Nederland wel haar laatste steen te verzilveren en boekt een historische prestatie met het Europees kampioenschap in de B-Divisie.

Het vervolg
Dit betekende dat Oranje een challenge van drie wedstrijden tegen Oostenrijk mocht spelen, de nummer acht van de A-Divisie, met als inzet een plek op het WK in Canada en een ticket voor het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

De Olympische droom van curlers Jaap, Carlo, Laurens, Wouter en coach Shari is springlevend, want Oostenrijk werd over drie wedstrijden verslagen. Hiermee heeft het team historie geschreven. Nog nooit slaagde een Nederlands curlingteam erin het OKT te bereiken. De laatste keer dat Nederland in de A-poule op het WK verscheen, was in 1994.

Tegen Oostenrijk had het team van skip Jaap van Dorp de volle drie wedstrijden nodig. De eerste wedstrijd ging nipt met 7-6 verloren. Een nachtje rust deed het team duidelijk goed; met maar liefst vijf steals achter elkaar schoten ze uit de startblokken. De uiteindelijke 9-2 uitslag liet niets aan onduidelijkheid over. Hiermee kwam het aan op de laatste wedstrijd. Na een goede start van Oostenrijk (2-0 na 2 ends) gaven de beide teams elkaar geen centimeter ruimte en bleef de score gelijk oplopen tot aan het negende end. Met 5-5 en de Hammer ging Oranje het laatste end in. Skip Jaap van Dorp bleek over stalen zenuwen te beschikken. Met de allerlaatste steen van het toernooi beklonk hij de wedstrijd in het voordeel van Nederland. Met dit resultaat werd het ticket voor het OKT veilig gesteld en leeft de droom voort. Het WK curling wordt april 2017 in Edmonton, Canada gehouden. Het Olympisch Kwalificatietoernooi heeft nog geen locatie. Nederland is één van de kandidaten om het evenement te organiseren.

Het TEAMKPN Sportfonds feliciteert de curlingmannen met deze prachtige prestaties!

Vorige / volgende: