Terug
Uit Helden Magazine:

Interview met 3x3-basketballers

Vorige / volgende:

De Nederlandse 3×3-basketballers zijn hard op weg de wereld te veroveren. Met de steun van TeamKPN Sportfonds wonnen de Orange Lions deze zomer opnieuw zilver op het WK. Hun droom? Vlammen op de Olympische Spelen in Tokio, waar het 3×3-basketbalL voor het eerst op het programma zal staan. Wij legden de basketballers een aantal stellingen voor.


Vergeet de NBA: 3×3-basketball is de toekomst


Dimeo van der Horst (27), lachend: "Als we net zoveel kunnen verdienen als de spelers in de NBA, zou ik het niet erg vinden!"
Jesper Jobse (33): "De NBA is wereldwijd misschien wel de sterkste sportcompetitie. In het basketball komen de beste spelers van de wereld ook echt uit de hele wereld. En de allerbesten daarvan spelen in de NBA. De top of the bill."
Sjoerd van Vilsteren (33): "In de NBA gaat er nog steeds veel meer geld om, maar ook onze sport wordt steeds commerciëler. Er is nu al een pot van anderhalf miljoen euro die verdeeld wordt over verschillende toernooien. En het prijzengeld gaat ieder jaar omhoog. Dat helpt. Onze sport groeit hard en heeft aantrekkingskracht op goede spelers. Dat komt natuurlijk ook omdat het olympisch is geworden. Maar voordat we ons met de NBA kunnen vergelijken, moet er nog een hoop gebeuren. Het 3×3-basketball is ook een heel andere sport."
Aron Royé (30): Het is een urban sport. Heel laagdrempelig. We spelen tien minuten op een half veld, er is maar één basket in plaats van twee en we wisselen continu door."
Dimeo: "Het IQ van een basketballer komt echt naar boven. Basketballers die minder atletisch zijn, kunnen heel goede 3x3-basketballers zijn, omdat ze precies weten wanneer ze waar moeten staan. In plaats van snel, gaat het om slim bewegen. Slimme jongens zijn soms nog moeilijker te verdedigen dan heel atletische basketballers."
Jesper: "In het traditionele vijf tegen vijf-basketball sta je op een positie, speel je in een structuur van een team en luister je naar een coach. In het 3x3 moet je meer een allround basketballer zijn, zelfsturend. Als je langer dan 2,20 meter bent, heb je niet per se een voordeel. Dan ben je misschien wel net te langzaam om een kleine speler te kunnen stoppen. Bij ons moet je op iedere positie kunnen spelen." Lachend: "Al zou LeBron James het vast en zeker goed doen, hoor."
Sjoerd: "We hebben in juni voor de tweede keer zilver gewonnen op het WK. We verloren van Servië, een absoluut topland op het gebied van 3x3-basketball."
Dimeo: "Servië heeft een speler die NBA-ster Stephen Curry een keer zoek gespeeld heeft. En zo zijn er nog veel meer goede spelers die op een WK 3x3- basketball uitkomen."
Jesper: "Alle grote landen doen mee, Amerika ook. Vorig jaar versloegen we ze nog op het WK."
Sjoerd: "Amerika kwam aanzetten met twee spelers die een jaar later zijn doorgebroken in de NBA. En Griekenland speelt met spelers die in de EuroLeague spelen, de Champions League van het gewone basketball."

Dimeo van der Horst

'Servië heeft een speler die NBA-ster Stephen Curry een keer zoek gespeeld heeft'

De nieuwe Rik Smits komt uit het 3x3-basketball


Jesper: "De kans is groot dat de nieuwe Nederlandse basketbalheld uit het 3x3 komt, ja. Als we met een team op de Spelen staan, is het 3x3-basketball in één klap meer waard dan dat het 5x5 ooit geweest is in Nederland."
Sjoerd: "Toch denk ik dat kinderen nog altijd zullen beginnen met het 5x5. Daar ligt de traditie. De jeugd kijkt nou eenmaal op tegen de grote sterren uit Amerika."
Jesper: "Maar als Nederlander is het heel moeilijk om de stap naar de top van het 5x5-basketball te maken. Basketbal is een sport die in veel landen enorm in de cultuur verweven is. Wij zijn geen land met een basketballcultuur als Amerika of Servië. Wij houden van voetbal. De enigen die de top halen, zijn de gasten die richting de 2,10 en de 2,20 meter gaan. Jongens als Rik Smits. Dat type spelers redt het af en toe. Het is ook wel gek, want we zijn het langste volk van de wereld. Eigenlijk zijn we een sleeping giant op het gebied van basketbal."
Dimeo: "In Nederland stonden de pleintjes vroeger ook vol met basketballertjes. Nu nauwelijks nog."
Aron: "Ik denk dat er nog steeds veel basketbaltalent rondloopt in Nederland, maar het grootste probleem is dat er weinig goede trainers en faciliteiten zijn en het ontbreekt aan een goede organisatie."
Jesper: "Onze eredivisie stelt helaas niet veel meer voor. Voorheen konden Nederlanders zich bij de grote clubs in de competitie optrekken aan de buitenlandse spelers, maar ook dat gebeurt niet meer. Successen worden niet meer structureel geboekt."
Aron: "En in het 3x3-basketball doen we wel mee in de wereldtop. Wij staan tegenover basketballers die een cv hebben waar je u tegen zegt. Maar dat wil niet zeggen dat ze van ons winnen."
Jesper: "In Nederland snappen ze niet dat wij goed presteren in het basketbal. Dan horen we: ‘Tweede van de wereld? Er klopt vast iets niet!"

'We zijn het langste volk van de wereld. Eigenlijk zijn we een sleeping giant op het gebied van basketball'

Jesper Jobse

Dimeo: "We zijn vaak mensen aan het overtuigen dat we het goed doen. En dat de competitie sterk is."
Aron: "Alles wat nieuw is, wordt met argusogen bekeken. Ik verwacht dat Nederland deze sport echt gaan omarmen."
Sjoerd: "Maar het is leuk om te zien dat we soms al voorzichtig als helden worden gezien. Fans stellen vragen en willen met ons op de foto. We verdienen inmiddels ook wel erkenning."
Jesper: "Sommigen zien het 3x3-basketball nog als een zomersport. Veel spelers combineren het ook met het 5x5. Maar de bond gaat de kalender op den duur aanpassen, waardoor beide seizoenen dwars door elkaar gaan lopen. Dan moeten spelers gaan kiezen."
Sjoerd: "Jesper en ik zijn vijf jaar geleden tegelijk overgestapt, toen de sport net op kwam zetten. Wij speelden eerst in de Nederlandse eredivisie, maar deze vorm van basketbal past ons beter."
Dimeo, lachend: "Zij zijn de fossielen van het 3x3-basketball."
Aron: "Dimeo en ik spelen nog steeds in de eredivisie, bij Apollo Amsterdam. Ik merk dat ik een betere, meer allroundspeler wordt door beide sporten te combineren."
Dimeo: "Ik geniet van beide vormen. Ik ben een jaar geleden aangehaakt bij de jongens. Ik trainde al mee in de zaal om mijn conditie in de zomer op peil te houden. Toen mocht ik een keer invallen. Zo is bij mij het balletje gaan rollen."
Jesper: "Op een gegeven moment kwamen Sjoerd en ik erachter dat als we een volgende stap wilden zetten, er meer concurrentie moest komen. We waren op zoek naar spelers die, net als Dimeo en Aron, het heft in eigen hand nemen en er het maximale uit willen halen."
Aron: "In het voorjaar vroegen de jongens mij erbij. Ik was meteen enthousiast. Na een paar toernooien maakte de bondscoach de keuze uit zes spelers. Hij koos ons vieren."
Dimeo: "Jesper en Sjoerd hebben een klik omdat ze vijf jaar geleden samen zijn begonnen. En Aron en ik speelden al jaren samen."
Sjoerd: "Vanaf het begin was het een perfecte match. We tilden elkaar meteen naar een hoger niveau."
Jesper: "Buiten het veld ben ik misschien de leider. Ik ben dag en nacht met de sport bezig, wil ook dat het 3x3 in Nederland groeit. Maar Aron is de leider in het veld, hij is de spelverdeler."
Aron: "Ik probeer ons team tactisch aan te sturen. Dimeo is weer de beste scorer, en de beste één-tegen-één-speler."
Dimeo: "En Sjoerd is een beetje de vuilnisman. Hij loopt alle gaatjes dicht, doet het vuile werk."
Sjoerd: "Jesper is weer heel allround. Hij is aanvallend ingesteld, heeft een goede actie en leest het spel goed. Maar het succes van ons team is ook dat we bereid zijn onze ego’s aan de kant te schuiven."

'Het succes van ons team is ook dat we bereid zijn onze ego’s aan de kant te schuiven'

Sjoerd van Vilsteren

In Tokio staan wij met het goud om onze nek


Sjoerd: "Ja!"
Jesper: "Als we nu roepen dat we in Tokio met het goud in handen staan, hebben we een iets te grote bek. De sport gaat zich de komende twee jaar verder ontwikkelen. We hebben in 2016 brons gewonnen op het EK, en daarna twee keer zilver op het WK. Mooie prestaties, maar we moeten nu gefocust blijven en doorgroeien."
Dimeo: "Twee weken na het WK wisten we ons niet te kwalificeren voor het EK. Ook dat kan dus. Het was een grote teleurstelling, maar het zet ons wel weer op scherp."
Aron: "Het wordt volgend jaar best spannend wie er voor het Nederlands team uit mag komen. Onze bondscoach Brian Benjamin kan van spelers wisselen. Maar als coach haal je ook niet zomaar twee spelers uit een team en twee uit een ander. Want misschien klikt dat helemaal niet."
Jesper: "Volgend jaar wordt het WK in Nederland gehouden. Daar kijken we naar uit. Daarna kunnen we ons kwalificeren voor de Olympische Spelen. Er mogen acht landen meedoen. De top vier van de landenranking plaatst zich sowieso voor de Spelen. We staan nu zevende. Daarnaast worden er twee olympische kwalificatietoernooien gehouden. Het is realistisch om te zeggen dat we ons gaan kwalificeren, maar we moeten het nog wel even doen."
Sjoerd: "We hopen met z’n vieren in Tokio te staan. En ja, natuurlijk het liefst met die gouden medaille om onze nek."

Het 3x3-basketballteam en het TEAMKPN Sportfonds
Nederlanders houden van sport. Zowel actief als passief speelt sport een belangrijke rol in ons leven. Maar ondanks soms grootse prestaties, krijgen niet alle teamsporten in Nederland dezelfde kansen. Voor die sporten is er het TEAMKPN Sportfonds. Met dit fonds ondersteunt KPN jaarlijks één of meer Nederlandse sportteams tijdelijk financieel, In 2018 steunt KPN het heren 3x3 basketballteam, het nationaal zitvolleybalteam en het 49ers zeilteam.

Vorige / volgende: